Co wyciągamy na blat kuchenny.. ? :
- 300 gram mąki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 l. letniej wody
- 20 g drożdży
- pomidory,
- pieprz,
- paprykę,
- szynkę bądź salami,
- ser,
- koncentrat pomidorowy,
- cebula.
Warzywa i przyprawy na wierzch pizzy można dodawać według uznania :) !
... I co teraz.. ?
1. Mąkę z wodą i z dodatkiem soli, oliwy z oliwek i drożdży ugniatamy w jednolitą masę. Następnie odstawiamy na 20 minut, by ciasto urosło.
2. Masę formujemy wałkiem na kształt okręgu i wkładamy na blachę tortową ( lub zwykłą blachę, ale wtedy wałkujemy na prosotkąt) którą wcześniej należy NATŁUŚCIĆ margaryną !
3. Robimy sos ! Jak ?
200 g koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml wody i dodajemy, sól, pieprz. Wedle uznania, można dodać różne przyprawy do smaku ( np. bazylia, oregano)
4. Wierzch pizzy smarujemy owym sosem i dokładamy szynkę, warzywa, ser ( wcześniej starty na tarce)
5. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Po okołu 12-15 minutach pizza jest gotowa.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz